Informationsfilmer

Informationsfilmer om bland annat brandsäkerhet, hur du rensar vattenlåset och hur du sorterar matavfall.

Det går att välja undertext på svenska, engelska, arabiska och somaliska.

Bra luft och värme

Syntolkning: Bra luft och värme

Det här fixar du! Bra luft och värme

En blond tjej med långt hår står i sin lägenhet.

Hon säger: Tycker du att det är kallt hemma eller luktar det instängt? Det finns ett noga uttänkt system för hur ventilationen och värmen ska fungera. Och det är ingen rocket science, utan ganska enkelt. På sidorna högst upp på elementen finns termostater som känner av om temperaturen ska höjas eller sänkas. Ovanför elementen finns fönsterventiler. Där ska luften strömma in och värmas upp av elementen under fönstren. Och sen sugas ut i lägenheten, till öppna frånluftsventiler i bad och kök. Stänger man ventilerna, förstörs systemet. Luften värms inte upp som den ska och lägenheten blir kvav och tråkig. Dessutom, med stängda ventiler riskerar du att luften tar vägen via ytterdörr eller lister. Då kan du få kallt drag på golvet och lukt in från grannen. Det är viktigt att möblera bra, så att systemet funkar. Ställ därför inte grejer framför elementen.

Hon flyttar undan sin säng som står mot elementet. Hon säger: Sådär, nu kan värmen stiga och luften värmas upp. Termostaten får inte täckas av en gardin, för då känner den inte av temperaturen.

Hon visar att hon fört undan gardinerna så att elementet är fritt.

Hon säger: Se till att ha ventilerna öppna. De kan se olika ut. På några drar man en knapp åt sidan, andra vrider man på, ibland drar man i ett snöre. Det finns olika helt enkelt, men samma principer gäller! Ventilerna ska inte bara vara öppna, de måste vara rena också. Så varje gång du ställer om klockan till sommar-eller vintertid, gör ren dina ventiler!

Hon torkar av fönsterventilerna med en trasa och dammsuger upp damm som fastnat. Hon dammsuger även takventilen i badrummet.

Hon säger: Hur får man riktigt frisk luft då? Jo, snabbvädra med korsdrag. Och håll toalettdörren öppen, framförallt efter bad och dusch. Det du behöver för att få bra luft och värme i din lägenhet är: En stol eller pall, en dammtrasa och en dammsugare. Hon säger: Okej, ha det gott nu. Och varmt!

Brandsäkra dig

Syntolkning: Brandsäkra dig

Det här fixar du! Brandsäkra dig

En blond tjej med långt hår står i sin lägenhet.

Hon säger: Det finns tre livsviktiga saker för att förhindra att bränder bryter ut i ert hus: En fungerande brandvarnare, en ren spisfläkt och att du och dina grannar tänker på att inte ställa någonting i trapphuset som kan hindra passagen för brandmän att komma in och för er att komma ut. Brandvarnaren först.

Bild på en brandvarnare som sitter i taket.

Det är hyresvärdens ansvar att se till att det finns brandvarnare. Men det är ditt ansvar att se till att de fungerar. När du ställer om klockan till sommar-eller vintertid kan du ta en titt på brandvarnaren och se till att den fungerar. Det gör du genom att trycka på en liten knapp på den.

Hon testar att trycka på knappen på brandvarnaren i taket.

Då ska den tjuta. Brandvarnaren piper och blinkar. Om brandvarnaren inte tjuter, kan det innebära att batteriet är slut. Då byter man så här: Om brandvarnaren börjar pipa med enstaka pip, kan det vara dags att byta batteri.

Hon plockar ner brandvarnaren, vänder på den och plockar ut batteriet. Hon sätter dit ett nytt batteri och sätter tillbaka brandvarnaren i taket.

Om du inte vet vilket batteri din brandvarnare behöver ta med det gamla batteriet eller ta en bild på det, och ta med till affären. Visste du att det kan börja brinna om det är för mycket fett i ditt köksfilter? Fettet i fläkten kan smälta av värmen och sen droppa på spisen, där det kan börja brinna. Se till att tvätta det regelbundet. Det gör du så här: Ta loss filtret från din köksfläkt. Blötlägg det i diskhon med diskmedel. Använd diskborste för att få bort så mycket fett som möjligt. Låt filtret ligga över natten och låt det torka. Om olja skulle börja brinna i en kastrull, häll absolut inte på vatten. Kväv elden med locket och stäng av fläkten. En annan jättestor brandfara är om det står saker i trapphuset.

Bild på en trappuppgång där det står en cykel.

Hon säger: Inga saker får stå där. Det är din och dina grannars väg ut och brandmännens väg in om det börjar brinna. Det kan bli jättestora problem om det står grejer i vägen. Så för grannarnas skull, och din, ställ inga saker i trapphuset! Det du behöver för att brandsäkra med brandvarnare är: En stol eller pall och ett nytt batteri. Det du behöver för att brandsäkra spisfläkten är: Diskhandskar, en diskho, en diskborste och handdukar. Och för att brandsäkra trapphuset är det bara att inte ställa några grejer där. Så tänk på elden! Ha alltid en brandsläckare hemma och gärna en brandfilt om olyckan skulle vara framme.

Enkla eljobb

Syntolkning: Enkla eljobb

Det här fixar du! Enkla eljobb

En blond tjej med långt hår ska gå hemifrån sin lägenhet. När hon tar i dörrhandtaget i lägenheten så bryts helt plötsligt strömmen.

Hon säger: Ibland slutar elen att fungera i din lägenhet. Leta då upp ett säkrings-eller proppskåp. De brukar finnas i hallen, i garderober – oftast på ett högt ställe. I min lägenhet sitter det i hallen.

Hon tar en pall och ställer sig på den och öppnar skåpet till säkringarna.

Hon säger: Du kan antingen ha ett nyare säkringsskåp med automatsäkringar och jordfelsbrytare. Eller ett äldre proppskåp.

Hon har ett säkringsskåp med automatsäkringar och jordfelsbrytare. När nåt trasigt är inkopplat, bryts strömmen.

Hon säger: Gör en felsökning! Kolla om jordfelsbrytaren är utlöst eller vilken av säkringarna som är nere, alltså att brytaren har fällts ner. Om du känner att den lilla spaken på dosan är nere så kan du prova att trycka upp den igen. Det finns oftast en lapp med siffror i anslutning till skåpet där varje siffra motsvarar ett rum eller en del av lägenheten. Sedan får man försöka lista ut vad som har orsakat strömavbrottet och om något är trasigt i lägenheten.

Tjejen går in och letar efter vad som kan ha utlöst strömavbrottet i hennes lägenhet. Hon ställer retoriska frågor som: Har du flera maskiner på som går på samma säkring? Har du nyligen kopplat in något, typ en mobilladdare? Eller kan brödrosten, vatten-eller kaffekokaren ha gått sönder?

Hon säger: Det kan hända plötsligt, även om den var igång igår. Gå sen och flärpa upp säkringen motsvarande rätt rum. Då ska det funka. Om det är fel på kylskåpet eller spisen, kan du inte fixa problemet själv. Då får du kontakta din husvärd eller den som sköter fastigheten du bor i. Har du en äldre variant med porslinssäkringar, proppar som det kallas, bryter den strömmen på samma sätt. Då måste du hitta proppen som brutit strömmen. Oftast så har den lilla färgade brickan på proppen lossnat för att indikera vilken säkring som behöver bytas. Byt ut den genom att ta ut proppen och stoppa i en ny i hållaren. Sätt sedan tillbaka den i proppskåpet och gör om samma felsökning. Nya proppar köper du i mataffärer, lampaffärer eller på stormarknader. De finns i olika färgade förpackningar. Färgen indikerar vilken styrka de har. Köp samma färg på säkringen som bottenplattan i proppskåpet, där säkringen ska skruvas i. Det här behöver du för att fixa elen: En stol eller pall, eventuellt en ficklampa eller ficklampan i mobilen. Du kan även behöva en ny säkring. Så, då vet du hur man gör!

Rensa vattenlåset

Syntolkning: Rensa vattenlåset

Det här fixar du! Rensa vattenlåset

En blond tjej med långt hår står i sin lägenhet.

Hon frågar: Luktar det inte så gott från toaletten? Rinner vattnet trögt i handfatet? Eller är det rentav stopp? Som hyresgäst ska man kunna fixa stoppet i handfatet själv. Speciellt om man har långt hår! Under handfatet finns vattenlås, det är en sektion av ett vattenrör som är böjt så att en mängd vatten stannar kvar i böjen.

En bild på ett vattenlås visas upp.

Hon säger: Vattenlåset gör att det inte blir helstopp, utan bara, du gissade rätt, halvstopp. Här samlas hår, smycken och andra saker från handfatet som ramlat ner. Det kan bli rätt läbbigt faktiskt, så rensa det då och då – innan det har gått för långt. Så här gör du: Hämta hink och handskar. Ställ hinken under vattenlåset så att vatten och smuts kan rinna ner i hinken. Börja skruva isär alla delarna. Plocka bort skräp inuti, även från röret. Lägg skräpet i hinken. Tvätta av det sista i badkar eller dusch. Skruva ihop grejerna igen. Packningarna ska sitta rätt, sluta tätt och sitta kvar. Speciellt den som sitter ner mot röret längst ner, den kan lätt falla av. Eftersom den är konformad blir det inte tätt om du sätter den fel. Testa så att det inte läcker genom att slå på vattnet.

Hon provar att spola vatten från kranen och inget läcker.

Hon säger: Se, det funkar! Ta sen skräpet från hinken och släng i papperskorgen. Och häll ner vattnet i toan, och spola. Passa sen på att städa under handfatet.

Hon torkar av rören och vattenlåset med en trasa.

Hon säger: Snyggt, det blir vuxenpoäng på det! Det du behöver för bra avrinning i handfatet är: En hink och en papperskorg, handskar, en diskborste och toapapper. Det kan verka lite äckligt, men det är din egen skit, så det är bara att göra. Lycka till nu!

Din säkerhetsdörr

Syntolkning: Så funkar din säkerhetsdörr

Det här fixar du! Så funkar din säkerhetsdörr

En blond tjej med långt hår står i sin lägenhet.

Hon säger: Har du en säkerhetsdörr in till din lägenhet? Vad bra, eftersom den skyddar dig mot tjuvar, eld och giftig brandrök. Men också ljud, tråkig lukt och drag från trapphuset. Moderna säkerhetsdörrar har också en smart nyckeltub. Den gör det lättare att få saker åtgärdade i din lägenhet när du inte är hemma. Nu ska jag visa hur det funkar. Vissa säkerhetsdörrar låser du precis som vanligt. På andra, lite modernare, börjar du med att dra upp handtaget. Du vrider sen om nyckeln, lås och ta ur den. Varför ska du dra upp handtaget, då? Jo, när du gör det hakar de här spanjoletterna i. Och det är de, tillsammans med karm och list, som gör dörren mer inbrottssäker. Så upp med handtaget, annars går det faktiskt inte att låsa. När du kommer hem gör du precis som vanligt och bara låser upp. Nyckeltuben kan låsas upp, ut mot trapphuset, och har en kedja in mot lägenheten. I kedjan kan du hänga din extranyckel om din husvärd behöver fixa något i lägenheten när du inte är hemma. En husvärd eller fastighetsskötare kan sen låsa upp tuben i din dörr med en centralnyckel. Extranyckeln som du hängt upp följer med tuben. Kom ihåg att aldrig ha en stor nyckelring i, för då kommer den inte igenom tuben. Sätt bara fast nyckeln som husvärden behöver. Husvärden kan sen låsa upp din dörr, gå in och åtgärda det som behövs i lägenheten. När allt är färdigt, låser hen dörren med din extranyckel och låser tillbaka tuben med centralnyckeln. Sen krokar du bara av nyckeln på kedjan när du kommer hem igen. Det du behöver veta om din moderna säkerhetsdörr är: Lyft handtaget när du ska låsa. Häng upp nyckeln i kedjan till nyckeltuben när din husvärd ska fixa något hemma hos dig. Kom ihåg att kroka av nyckeln när du är hemma igen. Det var det. Då vet du hur man gör!

Sortera matrester

Syntolkning: Sortera matrester

Det här fixar du! Sortera matrester

Närbild på en brun påse för matavfall.

Visste du att matresterna du sopsorterar blir till drivmedel för gasfordon och att du kan köra nästan 4 km på bara en matavfallspåse?

En blond tjej med långt hår står i sin lägenhet.

Hon säger: Så är det! Och så här enkelt kan du bli en vardagsmiljöhjälte.

Hon håller upp den bruna avfallspåsen igen och säger: Den här bruna påsen kan du förvara under diskbänken i en hink eller helst i en luftande påshållare. I den slänger du all överbliven mat: Kaffesump, äggskal, vissna blommor, hushållspapper och annat biologiskt avfall. Påsen slänger du i bruna kärlet för matavfall, om du slänger dina sopor i ett miljörum. Eller i inkastluckan för matavfall, om du slänger dina sopor ute på gården. Startar du med det, har du gjort jättemycket. Sen har vi allt annat skräp som ska sorteras och återvinnas istället för att belasta miljön. Hitta en plats i köket där du kan lägga alltihop: plast, tidningar, pappersförpackningar, glas, metall osv. Kanske ställer du torrt skräp på en annan plats i lägenheten. Kanske får du plats med allt under diskbänken bredvid matresterna och soporna.

Hon visar några kassar under diskhon där hon förvarar sin källsortering.

Hursomhelst, när påsarna är fulla går du ut och slänger ditt värdefulla skräp. Beroende på var du bor, gör du det på olika ställen.

Hon går ut på gården till ett soprum.

Var du än ska sortera, ska det finnas enkla skyltar som visar hur du gör.

Närbilder på olika skyltar.

Hon säger: Kolla, här ser man var man ska lägga: Plasten. Metallen. Papper och kartong. Tidningar och trycksaker. Klart glas. Färgat glas. Här finns också kärl för glödlampor, batterier och elavfall. För större saker som mattor, mindre möbler eller lampskärmar finns speciella grovsoprum. Andra områden ställer upp containrar ibland istället. Två jätteviktiga saker: 1. Se till att inget annat än matavfall åker ner i bruna kärlet. Följer det med plast, förstörs hela innehållet. 2. Var noga när du slänger. Tappa ingenting på golvet eller marken, så slipper du råttor och dålig lukt!

Hon plockar upp en pizzakartong från marken i soprummet och slänger det i rätt sortering.

Hon säger: Det är både för grannarnas skull och din egen. Det du behöver för att sortera ditt avfall är: Bruna påsar, en påshållare eller hink. Och vanliga plastpåsar, papperspåsar eller speciella sorteringskassar. Vi ses i miljörummet!

Städa golvbrunnen

Syntolkning: Städa golvbrunnen

Det här fixar du! Städa golvbrunnen

En blond tjej med långt hår står i sin lägenhet.

Hon säger: Ibland rinner inte vattnet undan i badkaret eller duschen. Ofta sammanfaller det med att det luktar väldigt äckligt. Det tyder på att avloppsbrunnen måste rensas. Men det är ju bara att fixa. Så här gör du: Hämta en hink och nåt att pilla upp gallret med, till exempel en skruvmejsel eller en gaffel.

Hon går in i badrummet, till badkaret och böjer sig ner på knä med en gaffel i handen. Hon kilar in skruvmejseln i gallret som täcker golvbrunnen och lyfter bort gallret.

Hon säger: Ta bort gallret. Plocka upp den lilla korgen där all smuts har samlats. Och så rensar du ur den.

Hon häller innehållet från den smutsiga korgen i en hink.

Ta diskborste och till sist papper för att städa ur det sista i den smutsiga korgen. Sätt tillbaka korgen och gallret. Testa så att stoppet är borta genom att sätta på vattnet.

Hon tar duschslangen, sätter på vattnet och spolar.

Hon säger: Rinner det fortfarande dåligt? Ta bort hår och annat som samlats i bottenventilen på badkaret och i rören under badkaret. Ta sen skräpet från hinken och släng i papperskorgen. Och häll ner vattnet i toan, och spola. Då var det klart! Det du behöver för att få en bra avrinning i badkar och dusch är: En hink och en papperskorg, en skruvmejsel eller gaffel, ett par handskar, toapapper och en diskborste. Det kanske verkar lite skräckinjagande, men du klarar det här! Har du istället en gjutjärnsbrunn? Ta bort gallret, ta sedan bort allt skräp och släng i papperskorgen. Spola aldrig ner annat än toapapper och det som passerat genom kroppen i toan.

Vanligt tvättvett

Syntolkning: Vanligt tvättvett

Det här fixar du! Vanligt tvättvett

En blond tjej med långt hår står i sin lägenhet.

Hon säger: Så här håller sig alla glada i tvättstugan: Du bokar din tvättid med ett tvättlås.

Hon är i en källaren där det finns en tavla på väggen där du kan placera olika lås för att boka en tvättid. Hon sätter in sin nyckel i sitt lås och placerar låset i rätt hål för den tid hon vill boka och så vrider hon om för att låsa fast det och parkera bokningstiden.

Hon säger: Eller digitalt via en tag, en informationstavla eller på webben.

Hon håller en digital bricka mot en tavla för att boka tvättid digitalt.

Oavsett hur du bokar, tänk på att aldrig ta någon annans tid. Lite tvättråd. För din egen skull: Följ tvättråden i kläderna.

Hon håller i en tröja med en tvättlapp som visar olika tvättanvisningar.

Hon säger: Tvätta vitt för sig, färgat för sig och i rätt temperatur. För allas skull: Tvätta bh med bygel i tvättpåse så att den inte har sönder maskinen.

Hon visar genom att placera en bh i en tvättpåse och lägga in den i tvättmaskinen.

Hon säger: Tvätta inga större mattor, stora filtar eller skor. Och slösa INTE med tvättmedel. Först och främst är det inte bra för vår miljö. Och det kan bli rester som möglar. Det kan orsaka allergi för andra som tvättar. Och det är för allergikerna som vi inte tar med husdjur in i tvättstugan.

Hon plockar in smutstvätt från sin tvättkorg och lägger in i maskinen, sedan doserar hon tvättmedel och häller i det i tvättmedelsfacket i tvättmaskinen.

Sedan säger hon: När det gäller tvättstugeregler: Kolla efter information i tvättstugan. Det brukar vara olika. Bland annat gällande torktider, som kan sluta någon timme efter din tvättid. Tre regler gäller dock i alla tvättstugor. 1. Ta aldrig någon annans tid, även om personen som bokat inte har börjat tvätta. 2. Inga kläder ska vara kvar i tvättstugan när din tid är slut. 3. Den viktigaste: lämna alltid tvättstugan som du själv vill ha den när du kommer dit. Så städa alltid efter dig. Det gör du så här: Torka av maskinen.

Hon visar genom att torka av tvättmaskinen på utsidan och insidan med en trasa.

Samt runt tvättmedelsfacket. Och töm torktumlarens filter.

Hon lyfter upp filtret och tar bort allt ludd.

Det ska finnas städmaterial i alla tvättstugor. Använd dem! Sopa alltid. Svabba.

Hon visar med en golvmopp.

Stäng fönster och dörrar. Bokar du via tvättlås, sätt upp dig på en ny tid eller parkera låset på raden längst ner så stör den ingen annan. Funkar inte en tvättmaskin eller ett torkskåp, anmäl direkt till husvärden eller den som sköter fastigheten du bor i. Det du behöver för vanligt tvättvett är: Tvätta bara när du själv bokat tid. Dosera med måtta, städa efter dig och visa omtanke. Ja, det var allt. Tillsammans håller vi tvättstugan ren!

Stopp i diskhon

Syntolkning: Stopp i diskhon

En blond tjej med långt hår står i sin lägenhet.

Hon säger: Luktar det illa från diskhon, rinner det dåligt eller har det blivit stopp? Det vanligaste problemet är allt fett som dagligen sköljs ner i rören från tallrikar, kastruller och stekpannor. När fettet åker ner i rören kallnar det, stelnar och till slut blir det trångt eller helt stopp i rören. Skrapa därför alltid av noggrant när du har ätit klart. Ta bort det sista fettet med hushållspapper.

Hon visar hur man gör genom att skrapa av tallriken i soporna och torka av med hushållspapper. Och släng sen i den bruna påsen för matavfall.

Hon säger: Gillar du att fritera?

Hon stoppar ner några falafelbullar i kokande olja i en kastrull på spisen.

Hon säger: Gammalt flottyrfett häller du alltid genom en tratt ner i en petflaska. Aldrig ner i diskhon. Antingen använder du en vanlig tratt eller en specialgjord fettratt med lock. Skruva på den specialgjorda fettratten direkt på en ren petflaska. Och flaskkorken förvarar du i locket på fettratten. Låt fettet eller oljan svalna, sedan häller du över det i fettratten. Ställ undan flaskan till nästa gång du behöver den. När flaskan är full skruvar du av fettratten och sätter på flaskans vanliga kork och slänger sedan som vanliga sopor eller tar med till återvinningscentralen. Har det blivit stopp i diskhon ändå? Prova att få loss stoppet genom att spola kraftigt med varmt vatten och diskmedel ett tag. Löser inte det problemet, kan du prova med en smock även kallad vaskrensare. Den bildar vakuum som kan lossa på fettklumparna. Tänk på att vara försiktig. Det är stora krafter som byggs upp. Så innan du börjar: Öppna diskbänksskåpet, så du märker om det skulle börja läcka under tiden du håller på. Sätt smocken över avloppet i den ena diskhon och en propp i den andra och fyll på med vatten i diskhon med proppen. Och så börjar du pumpa där stoppet är. Ta det lite försiktigt i början, och håll inte på längre än 5 minuter.

Hon visar att hon sätter en nedräkning på fem minuter på mobilen.

Har du bara en ho behöver du täppa till översvämningsskyddet under diskhon med en blöt trasa så att det blir vakuum. Är det fortsatt stopp? Ta kontakt med din husvärd eller fastighetsskötare istället för att mecka själv. Det kan bli läckage om packningarna inte sluter tätt och det kan i sin tur leda till tråkiga konsekvenser i ditt kök.

Bild på packningarna som sitter vid rören under diskhon.

Det här behöver du för att slippa stopp i köksavloppet: En rulle hushållspapper, lite diskmedel, diskhandskar, en diskpropp, en disktrasa, en smock även kallad vaskrensare, en fettratt eller en vanlig tratt, och en petflaska med kork. Så, nu ska det rinna bra i avloppet!

Kontakt

E-post: info@varabostader.se
Telefon: 0512-296 90

Hjälpte informationen på sidan dig?