Inflyttning och utflyttning

Här kan du som hyresgäst läsa mer om vad som gäller vid in- och utflyttning.

Inflyttning

Du är välkommen att flytta in efter klockan 12 den dag ditt hyresavtal börjar gälla. Du hämtar dina lägenhetsnycklar på Vara Bostäders kontor på Badhusgatan 24 i Vara.

Inträffar inflyttningsdagen på en söndag, annan allmän helgdag, lördag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton, kan du flytta in först nästa vardag.

Kontrollera lägenheten vid inflytt

Lägenheten har besiktigats innan du flyttar in. Om du vill läsa besiktningsprotokollet kan du höra av dig till oss så tar vi fram det åt dig. Om du upptäcker en skada eller ett fel i lägenheten som inte finns i protokollet ska du göra en felanmälan om detta snarast. Om du inte gjort detta inom fem dagar efter inflyttning anses du vållande till skadan.

Hemförsäkring

Som boende hos Vara Bostäder är det viktigt att du har en hemförsäkring. Försäkring tecknar du själv. En hemförsäkring ersätter dig om dina saker skadas eller förstörs vid till exempel brand eller vattenskada. Dessutom slipper du bli ersättningsskyldig om det uppstår skador i lägenheten.

Rökförbud

I alla lägenheter som vi hyr ut är det rökförbud. Om du eller någon annan trots allt röker i lägenheten blir du ersättningsskyldig för den sanering som måste ske när du flyttar från lägenheten.

Folkbokföring

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt. Undantag gäller vissa lägenheter med unik adress.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Eftersändning av post

Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk Adressändring.

Uppsägning av hyresavtal

När du vill flytta ifrån din bostad hos Vara Bostäder är det första du ska göra att säga upp ditt hyresavtal. Detta kan göras via Mina sidor eller skriftligt på en blankett. Väljer du att säga upp ditt hyresavtal skriftligen kommer du att bli ombedd att legitimera dig.

Uppsägningstiden för din bostad är tre kalendermånader, räknat från det månadsskifte som kommer närmast efter uppsägningsdatumet. Det innebär att om du säger upp dig till exempel den 7 mars räknas april, maj och juni som uppsägningsmånader.

Särskilda regler gäller vid dödsfall. Uppsägningstiden är då en kalendermånad, räknat från det månadsskifte närmast efter uppsägningsdatumet.

Besiktning

Förbesiktning

I samband med uppsägningen kontaktar vi dig för att boka en tid för förbesiktning. Denna besiktning är till för att se om några större åtgärder behöver vidtas innan nästa hyresgäst flyttar in.

Utflyttningsbesiktning

Beställ tid för besiktning av din lägenhet i god tid före avflyttning. För tidsbokning, kontakta oss. Om besiktningen visar på onormalt slitage eller skador som du själv orsakat blir du tvungen att antingen åtgärda skadan eller betala vad det kostar att återställa.

Utflyttning

När du ska flytta ut vill vi att du lämnar lägenheten senast klockan 12 dagen efter det att hyrestiden gått ut. Är den dagen en söndag, annan allmän helgdag, lördag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton kan utflyttning ske nästa vardag.

Visning av lägenhet

När du har sagt upp din lägenhet erbjuds den till nya kunder. Du är då skyldig att, vid lämpligt tillfälle, visa lägenheten för den eller de som får erbjudande om att flytta in efter dig. Kontakten med de nya hyresgästerna sker via Vara Bostäder.

Nycklar och brickor

När du flyttar ska samtliga nycklar, brickor och bokningscylindrar lämnas in till oss. Fattas det nycklar kommer du att få betala för låsbyte och för det antal nycklar eller brickor som saknas.

Beroende på var du bor och vad du hyrt ska alla nycklar/brickor lämnas in för:

  • Lägenhet
  • Garage
  • Postbox
  • Tvättbokningsbrickor
  • Tvättbokningscylinder

Checklista på utflyttningsdagen

Vid en flytt är det alltid mycket att tänka på. Detta är viktigt att komma ihåg när du flyttar från oss:

  • Lägenheten ska vara noggrant städad.
  • Balkong och lägenhetsförråd ska vara tomma och städade.
  • Om lägenheten har trädgård eller uteplats ska den lämnas i prydligt skick. Gräset ska vara klippt och rabatter rensade om årstiden tillåter det.
  • Du ska lämna kvar brandvarnare som du inte själv har monterat.
  • Du ska lämna kvar router och digitalbox som hör till lägenhetens bredbandsuttag.

Om städningen inte godkänns vid slutbesiktning eller om något är skadat eller saknas kommer du att få betala för det.

Flyttstädning

När man flyttar ut ifrån en lägenhet är det viktigt att hela lägenheten är noggrant städad. Det innebär förutom golv, väggar och fönster även skåp och lådor, på och runt spis, ugn, bakom kyl och frys, toaletter, bakom element, lister, golv, badrumsväggar.

Kontakt

E-post: info@varabostader.se
Telefon: 0512-296 90

Hjälpte informationen på sidan dig?