Riktlinje för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatreserv

Gäller från och med 25 juni 2024

Bakgrund

Riksdagen fattade under år 2023 beslut om nya regler relaterat till god ekonomisk hushållning. De nya reglerna gäller från och med räkenskapsåret 2024 och innebär en möjlighet att reservera medel till en resultatreserv (RER) i syfte att uppnå en god ekonomisk hushållning. Riksdagens beslut innebär även att den tidigare möjligheten att reservera medel till en resultatutjämningsreserv (RUR) har tagits bort, där sista reservering möjliggjordes för räkenskapsår 2023. De kommuner som vid ikraftträdandet av de nya reglerna år 2024 hade en RUR får ha kvar och nyttja den till och med räkenskapsår 2033.

Enligt kommunallagen ska kommuner ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet. Kommunfullmäktige ska utifrån detta besluta om riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Om kommunen har en resultatreserv (RER) och kvarvarande resultatutjämningsreserv (RUR) ska riktlinjerna som kommunfullmäktige beslutar om för god ekonomisk hushållning även omfatta hanteringen av dessa.

God ekonomisk hushållning handlar om att styra ekonomi och verksamhet såväl kort- som långsiktigt. Om kostnaderna i ett längre perspektiv överstiger intäkterna innebär det att kommande generationer får betala för denna överkonsumtion. Överlag ska ekonomin visa på ett positivt resultat på en nivå som gör att förmögenheten inte urholkas av inflation eller av för låg självfinansieringsgrad av investeringar.

God ekonomisk hushållning i Vara kommun

För Vara kommun innebär god ekonomisk hushållning långsiktighet och relaterar till begreppet hållbar ekonomi. En långsiktig och strategisk ekonomisk planering ämnar möta det utökade kommunala ansvaret, demografiska förändringar, krissituationer i omvärlden samt skapa förutsättningar för goda livsvillkor för såväl dagens som framtida medborgare. Det innebär att god ekonomisk hushållning i Vara kommun sträcker sig bortom det grundläggande balanskravet, där intäkterna årligen ska överskrida kostnaderna.

God ekonomisk hushållning handlar om att verksamhet och ekonomi ska gå hand i hand utifrån ett helhetsperspektiv, där utgångspunkten är en effektiv och ändamålsenlig verksamhet. God ekonomisk hushållning för Vara kommun innebär att såväl finansiella som verksamhetsmässiga mål uppnås.

God ekonomisk hushållning delas därför upp och betraktas i ett finansiellt

Finansiellt perspektiv

Hållbar ekonomi innebär att balans skapas mellan välfärd för dagens befolkning och för kommande generationer. Kommunens tillgångar ska inte förbrukas för att täcka löpande behov, utan ett långsiktigt finansiellt handlingsutrymme ska skapas genom ett tillräckligt stort resultat. Det möjliggör för kommunen att skattefinansiera kommande investeringar, oförutsedda händelser samt att en ökad skuldsättning därmed förhindras. Varje generation ska således bära kostnaderna för den service som den konsumerar.

Verksamhetsperspektiv

Utifrån ett verksamhetsperspektiv innebär god ekonomisk hushållning i Vara kommun att verksamheten bedrivs ändamålsenligt, kostnadseffektivt och med god kvalitet. Det uppnås genom att det finns ett tydligt samband mellan budgeterade resurser, mål och resultat.

Resultatreserv & kvarvarande resultatutjämningsreserv

Kommunen har en möjlighet att bygga upp en reserv under goda tider för att senare, under vissa omständigheter, kunna nyttja denna. På så sätt undviks kortsiktiga neddragningar av verksamheter som eventuellt senare måste byggas upp igen.

Reservering till RER

Lagstiftning

Enligt kommunallagen får reservering göras med högst ett belopp som motsvarar det lägsta av antingen den del av årets resultat eller den del av årets resultat efter balanskravsjusteringar som överstiger:

  1. En procent av summan av skatteintäkter samt generella statsbidrag och kommunalekonomisk utjämning, eller
  2. Två procent av summan av skatteintäkter samt generella statsbidrag och kommunalekonomisk utjämning, om kommunen har ett negativt eget kapital, inklusive ansvarsförbindelsen för pensionsförpliktelser.

En reservering får göras om resultatreserven efter reserveringen uppgår till ett belopp som motsvarar högst fem procent av summan av skatteintäkter samt generella statsbidrag och utjämning.

Lokala riktlinjer

Följande gäller i Vara kommun:

  1. Avsättning till en resultatreserv i Vara kommun är endast möjlig av den del av resultatet som överstiger det finansiella resultatmålet. Detta för att skapa förutsättningar för en långsiktigt god ekonomi med minskad risk att det egna kapitalet urholkas, där investeringar kan självfinansieras och det finns en motståndskraft för kostnadsökningar och dylika parametrar. Det gör det möjligt att både parera för svängningar i skatteunderlaget vid lågkonjunktur, hantera tillfälliga kostnadsökningar/intäktsminskningar men därutöver även konsolidera ekonomin så den sammantaget är god och hållbar på lång sikt.
  2. Maximalt kan resultatreserven (RER) tillsammans med kvarstående resultatutjämningsreserv (RUR) i Vara kommun uppgå till fem procent av skatteintäkter och generella statsbidrag.

Det motiveras av att en alltför stor reserv ur vilken medel kan användas för att täcka underskott riskerar att urholka av det egna kapitalet. Det skulle även kunna medföra att balanskravet kan nås flertalet år med hjälp av uttag ur reserven där det istället kan finnas behov av att genomföra nödvändiga, strukturella förändringar för att på sikt skapa förutsättningar för en god och hållbar ekonomi i kommunen.

Disponering av RER & kvarvarande RUR

Lokala riktlinjer

Följande gäller i Vara kommun:

Disponering av RER eller kvarstående RUR kan ske för att hantera tillfälliga (planerade eller oförutsedda) kostnadsökningar eller intäktsbortfall något enskilt år. Därutöver kan disponering av RER eller kvarstående RUR ske vid lågkonjunktur där den årliga utvecklingen av skatteunderlaget är lägre än genomsnittet de senaste tio åren.

Sammantaget gäller att disponering av reserv i Vara kommun endast kan ske om det bedöms vara i linje med kommunens riktlinje för god ekonomisk hushållning och således inte motverka möjligheten att uppnå en god ekonomi på sikt.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?