Artikeln publicerades 4 september 2024

192 nya bostäder i sikte

Grönt ljus för vidare planering av totalt 192 nya bostäder i såväl Vara tätort som Kvänum, Arentorp, Vedum och Stora Levene. Det är kärnan i det inriktningsbeslut som fattades under senaste kommunfullmäktige.

På senaste kommunfullmäktige fattade politikerna ett inriktningsbeslut som möjliggör att kommunägda Vara Bostäder bygger totalt 192 nya bostäder. Förutsättningen för att planen ska bli verklighet är att efterfrågan på bostäder verkligen finns och att intresset från privata byggaktörer fortsätter vara svalt. Om ingen annan kliver in och bygger ges i stället Vara Bostäder möjlighet att tillgodose behovet av nya bostäder.

Det är ett stort och viktigt uppdrag som ger Vara Bostäder möjligheten att planera för nya moderna lägenheter i flera av kommunens orter, vilket vi är glada för. Det är viktigt att det kommunala bostadsbolaget verkar brett inom kommunen. Vi ser uppdraget från kommunfullmäktige som hedersfullt, säger Håkan Lindell, VD Vara Bostäder.

Den projektplan som Vara Bostäder har arbetat fram innehåller en byggnationsplan uppdelad i fyra etapper, där varje ny etapp ska gå att påbörja årligen med start 2025. Innan en ny etapp kan startas upp ska kommunfullmäktige återigen bedöma efterfrågan, tidplan och placering av bostäder.

Om fullmäktige tycker att platser eller orter saknas eller ska prioriteras annorlunda kan planen komma att ändras, säger Gabriela Bosnjakovic, kommunstyrelsens ordförande.

Nästa steg

Beslutet som kommunfullmäktige har fattat innebär i praktiken ett godkännande för Vara Bostäder att arbeta vidare i projektet. Nästa steg är att ta fram en detaljerad genomförandeplan för hur arbetet ska gå till. Genomförandeplanen, som ska beslutas av kommunfullmäktige senare i år, kommer att bestå av exakta uträkningar av kostnader, tidplan och platser för byggnation. Det är först när planen återigen tas upp på fullmäktiges bord för beslut som ett slutgiltigt besked om eventuell byggstart kan tillkännages.

Etapperna i projektet

Byggnationsplanerna i projektet består av fyra etapper:

  • Etapp 1 består av nya bostäder på Lassagården i Vara samt i Kvänum.
  • Etapp 2 består av nya bostäder på Pinjen i Vara samt i Arentorp.
  • Etapp 3 består av en ombyggnation av Solgården i Vara samt nya bostäder i Vedum.
  • Etapp 4 består av nya bostäder på Håkan Mångsgården i Vara samt i Stora Levene.

Bostadsbyggande viktigt för befolkningstillväxt

Bakgrunden till byggnationen är att Vara kommun behöver bli fler invånare för att vi ska kunna möta den rådande och kommande kompetensbristen. Den enskilt viktigaste faktorn för inflyttning och befolkningstillväxt är bostadsbyggande.

Detta är ett sätt att ta oss an utmaningen om att bli fler kommuninvånare och därmed trygga välfärdsverksamheter, skatteunderlaget och se till att Vara kommun förblir en kommun som utvecklas och inte avvecklas, säger Gabriela Bosnjakovic, kommunstyrelsens ordförande.

Idag består 70 % av kommunens bostäder av småhus vilket inte är optimalt. Ett mer varierat utbud av bostäder, som möter hela livscykelns och olika målgruppers behov och preferenser, är av stor vikt för att kunna skapa så kallade flyttkedjor. Då behöver flerfamiljshus av olika typer och olika upplåtelseformer tillkomma.

Ägartillskott del av lösningen

Den totala kostnaden väntas uppgå till 420 miljoner kronor. För att budgeten ska gå ihop kommer Vara Bostäder i sådana fall få ett ägartillskott på 180 miljoner kronor.