- Vara kommun
- Bygga, miljö och infrastruktur
- Miljö, hälsoskydd och naturvård
- Miljöskydd
- Förorenade områden
Förorenade områden
Här kan du läsa om hur du gör om du upptäcker eller orsakar en förorening. Läs också om anmälningsplikt vid sanering och om Länsstyrelsens riskklassning av förorenade områden.
Förorenade områden är mark, vatten, sediment och byggnader där halten av något ämne är så hög att den kan skada människors hälsa eller miljön.
Vad gör jag om jag upptäcker eller orsakar en förorening?
Om du upptäcker eller orsakar en förorening, till exempel i samband med grävarbeten på en fastighet, ska du omedelbart avbryta arbetet och ta kontakt med kommunens miljöenhet. Fortsätter du finns det risk att föroreningen sprider sig och orsakar skada på andra platser.
Upplysningsskyldigheten gäller föroreningar i mark, grund- och ytvatten, sediment samt byggnader, anläggningar och liknande.
Vad gör jag vid spill eller olycka?
Om du råkar ut för en olycka där olja, drivmedel eller andra kemiska ämnen läcker ska du först kontakta räddningstjänsten på telefon 112 och därefter miljöenheten. Du ska undersöka föroreningens omfattning och spridning och lämna in en saneringsanmälan till miljöenheten.
Vem ansvarar för sanering?
Huvudprincipen är att den som har förorenat området ska ansvara för saneringen. Finns det inte någon ansvarig för verksamheten går ansvaret till den som äger fastigheten. Detta gäller om fastigheten köpts efter den 31 december 1998.
Bestämmelser om ansvaret för att bekosta undersökning och efterbehandling av förorenade områden regleras i Miljöbalken.
Anmälningsplikt vid sanering
En sanering kan medföra risk för spridning eller exponering av föroreningen. Därför ska du göra en anmälan av saneringen till miljö- och byggnadsnämnden. Anmälan ska göras minst sex veckor innan saneringen påbörjas och den ska vara skriftlig.
Det är förbjudet att utföra åtgärder i ett förorenat område utan att anmäla detta till miljöenheten.
PCB (polyklorerade bifenyler)
PCB är ett giftigt ämne som kan finnas i bland annat fog- eller golvmassor i byggnader som är uppförda eller renoverade från år 1956 och fram till 1973 då det förbjöds, samt i fönster fram till 1980. PCB är ett av de värsta miljögifterna vi känner till. Det påverkar immunförsvar, nervsystem, cancerutveckling och fortplantning. PCB är mycket svårt att bryta ned och halterna ökar uppåt i näringskedjorna.
Anmäl sanering
Sanering av PCB är en miljöfarlig verksamhet som ska anmälas till miljö- och byggnadsnämnden. Enligt förordningen om PCB ska anmälan om sanering ske senast tre veckor före start, men kontakta miljö- och byggnadsnämnden i god tid före saneringen. En avgift tas ut för handläggningen av anmälan enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige.
Inventering och riskklassning av förorenade områden
Länsstyrelsen arbetar på uppdrag av miljö- och byggnadsnämnden med att inventera kommunens förorenade områden enligt MIFO-modellen (metodik för inventering av förorenade områden). Målet är att kartlägga var det finns risker för föroreningar på grund av nuvarande eller tidigare industrier.
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.