Temperaturen i din lägenhet

Den här tiden på året är det många som hör av sig till oss eftersom de upplever att sin bostad är kall. Här kan du läsa om hur du mäter inomhustemperaturen på ett korrekt sätt och få svar på vanliga frågor gällande temperaturen i din lägenhet.
Min bostad är kall. Vad gör jag?
Under höst, vinter och vår känns det lätt kallt och ruggigt även inomhus. Om du upplever att din bostad är för kall behöver du först och främst mäta temperaturen. Om temperaturen är mellan 20-24 grader är det inom spannet för normal temperatur (enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer). Vi på Vara Bostäder strävar efter att temperaturen ska vara 21 grader.
Om temperaturen är under 20 grader kan du kontakta oss. Då kommer vi till din lägenhet och undersöker elementen för att se om det är något som behöver åtgärdas.
Hur mäter jag temperaturen på rätt sätt?
När du ska mäta temperaturen i din bostad är det viktigt att du står mitt i rummet och håller termometern cirka en meter upp från golvet. Lägg inte termometern i ett fönster, mot en yttervägg eller direkt på golvet. Se dessutom till att alla fönstren är stängda.
Finns det något jag kan göra för att det inte ska vara kallt i lägenheten?
Ja, det kan du. Det viktigaste är att se till så att möbler eller tjocka gardiner inte hindrar värmen från elementen att spridas. Undvik alltså att ställa möbler framför elementen. Du ska också undvika att täppa till ventilationen i din bostad. Fler tips hittar du längst ner på sidan.
Hur fungerar värmen i lägenheten?
Värmesystemet sätts igång automatiskt när det blir så kallt ute att det finns ett behov av värme i byggnaderna. Ju kallare det blir utomhus desto varmare vatten pumpas ut till elementen.
Tänk på att ett kallt element inte nödvändigtvis är detsamma som att något är fel. Har du bra temperatur i din lägenhet kan radiatorn vara avstängd för att den helt enkelt inte behöver tillföra rummet någon värme.
Vad kan jag göra själv?
- Om du har fönsterventiler, se till att de är öppna.
- Kontrollera att termostaten på elementet är påvriden. Ju högre siffra desto varmare.
- Låt inte köksfläkten/kåpan vara igång längre än nödvändigt, den drar ut stora mängder uppvärmd luft.
- Vid vädring – vädra med korsdrag några minuter istället för att låta fönstret stå på glänt under längre period. Luften byts då ut snabbt utan att kyla ur rummet för mycket.
- Tänkt på möbleringen – ställer du stora möbler framför radiatorerna förvårar du för värmen att nå ut i rummet. Det gäller även långa gardiner. Det kan dessutom skapas en ”värmeficka” runt termostaten som då tror att det är varmt i rummet och stänger av radiatorn.
- När vi kommer för att felsöka är det viktigt att du stängt av eventuella extravärmare i god tid innan för att möjliggöra felsökning.