Hyrorna för 2021 är klara!

Hyrorna för 2021 är klara!

Efter långdragna förhandlingar är nu äntligen hyrorna för 2021 klara. Vi och Hyresgästföreningen är överens om att hyrorna ska höjas med 1,55% från och med 1 januari 2021. Den hyresökning som skulle skett i januari läggs på den uppräknade hyran för april, februaris ökning läggs på majhyran och mars månads ökning lägg på junihyran. Därefter betalar hyresgästerna ordinarie hyra resten av året.

Enligt bolagets branschorganisation och Fastighetsägarna innebär den allmänna prisutvecklingen ett behov av hyreshöjningar på 2,5-3 % för 2021. Till detta kommer lokala avvikelser.

För alla fastighetsägare i Vara beslutade kommunfullmäktige om en ny, fast och årlig avgift på 770:- per lägenhet, vilket motsvara en ökad kostnad med 64:-/månad. Detta bör därmed läggas till på den allmänna prisutvecklingen. 

På grund av ökat behov av underhåll begärde Vara Bostäder inledningsvis 3,2% i höjning plus 57:-/lägenhet och månad för höjda avfallskostnader. Efter att fått acceptans från Hyresgästföreningen att vi ska kunna höja hyran för enskild lägenhet med visst belopp för olika typer av standardhöjningar sänktes bolagets begäran till 2% plus 57:-/månad. Hyresgästföreningens motbud var 0% i höjning, vilket skulle innebära att bolaget inte fick någon kompensation för de ständigt ökade kostnaderna man har överallt i samhället. Bolaget skulle därmed inte ha ens råd med det nödvändigaste underhållet.

Som ett sista förslag till överenskommelse sänkte Vara Bostäder sin begäran till 1,2% plus 57:-/månad. (57:-/månad innebär ca 1% i hyreshöjning.) Hyresgästföreningens slutbud var 0,2%, vilket var omöjligt att acceptera. Vara Bostäder begärde medling hos Hyresmarknadskommittén och deras medlingsbud blev 1,05% plus 0,5% för just ökade avfallskostnader, alltså 1,55%, med tillägget att det om 6 månader ska prövas om det finns behov av ytterligare höjning på grund av ökade kostnader för avfallshanteringen.

Vara Bostäder beklagar att förhandlingarna dragit ut på tiden vilket innebär att hyresgästerna får betala höjningen för januari till mars i efterskott. Bolaget kunde dock inte acceptera Hyresgästföreningens bud, då hade vi varit tvungna att dra ner rejält på underhållet. Vi vill ju istället satsa mer på att få trevliga boendemiljöer. Nu blev slutliga utfallet ungefär hälften av vad vi ser att vi behöver, men betydligt mer än Hyresgästföreningens slutbud.

Relaterande nyheter

Vi blir en del av kommunens kontaktcenter

Den 21 september öppnar Vara kommun ett kontaktcenter. Målet är ännu bättre och mer...

Fortsätt läsa

Snart dags för ny kundundersökning

Den 23 augusti kommer vi att skicka ut en ny kundundersökning. Vi hoppas att du vill svara på...

Fortsätt läsa

Sommarhälsning från Vara Bostäder

Nu när sommaren är här och semestrar är i antågande så vill vi informera om hur sommaren ser...

Fortsätt läsa